Съюзът на млекопроизводителите в Естония смята да поиска от държавата финансова помощ в размер на 7 милиона евро като обезщетение за загубите, които понасят фермерите в резултат на руското продоволствено ембарго. Това съобщи снощи естонската национална телевизия, цитирана от ТАСС и БТА.

"Европейската комисия през февруари плати на естонските фермери кризисна дотация от 6,9 милиона евро. Евросъюзът се съгласи правителството да плати същата сума от своя бюджет", заяви председателят на Съюза на млекопроизводителите Яанус Муракас.

Той напомни, че преди състоялите се през март парламентарни избори политиците обещали на фермерите финансова подкрепа. "Изборите отминаха, но нищо не бе направено", отбеляза Муракас.

Днес фермерите смятат да призоват властите в открито писмо спешно да им окажат помощ от държавния бюджет.

Изкупната цена на млякото в Естония понастоящем е паднала до рекордно ниското равнище от 21-23 евроцента за литър.
 
"Стигнали сме до ръба на пропастта. След това ще последват клане на добитъка и масови банкрути", заявили в Съюза на млекопроизводителите. Там отбелязват, че причина за кризата са станали взаимните санкции на ЕС и Русия, както и отмяната в ЕС на квотите за производство на мляко.

На 6 август м.г. руският президент Владимир Путин подписа указ за прилагане на "специални икономически мерки с цел осигуряване на безопасността на Руската федерация" като ответна мярка на санкциите срещу Русия заради конфликта в Украйна и за подкрепа на родното производство.
На следващия ден руското правителство въведе едногодишна забрана върху вноса на говеждо и свинско месо, плодове, зеленчуци, пилешко месо, риба, сирена, мляко и много видове млечни продукти от САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия.

На 24 юни т.г. Путин подписа указ за удължаване на продоволственото ембарго до 5 август 2016 г. включително.

АНКЕТА: Приемате ли налагането на икономически санкции?