Съветът на Европейския съюз даде политическо съгласие да се преустанови за четири месеца действието на санкциите срещу Беларус след произведените през уикенда президентски избори, оценени до голяма степен като демократични, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Изборите бяха произведени "по възможно най-прозрачния и спокоен начин", каза пред журналисти френският държавен секретар по европейските въпроси Арлем Дезир на срещата на външните министри от ЕС в Люксембург.

"Взето е решение през следващите четири месеца да бъдат прекратени санкциите", заяви Дезир, като добави, че мерките "могат да бъдат подновени веднага, ако това се окаже оправдано".

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че в началото на следващата година, в края на януари, ЕС ще прецени дали да отмени санкциите, ако са налице нужните условия. По-рано обаче той бе цитиран от ДПА да казва, че санкциите ще бъдат вдигнати през януари.

Междувременно до края на този месец ЕС ще удължи с 4 месеца срока на санкциите, който изтича на 31 октомври. Едновременно с това ще се вземе решението за преустановяване на действието им (замразяването им).

Санкциите са насочени срещу 175 физически и 14 юридически лица. Техните авоари в ЕС са замразени и им е наложена визова забрана. В черния списък обаче ще останат четирима души, обвинени, че са замесени в изчезването на политически опозиционери. В сила ще остане и оръжейното ембарго.

Ако санкциите срещу Беларус бъдат отменени, това ще е важна стъпка към прекратяване на продължителната изолация на авторитарния беларуски президент Александър Лукашенко, който беше преизбран за пети мандат.

Вземането на решението за замразяване на санкциите е било буквално на косъм, отбелязва ТАСС, цитирайки свои източници. В разгара на верашната дискусия между външните министри от ЕС в Люксембург бе оповестена критичната оценка на ОССЕ за изборите и това сериозно е усложнило преговорите, завършили все пак с решение в полза на Минск.

Външната министърка на Хърватия Весна Пусич каза, че ЕС се стреми да доближи до себе си Беларус - не за да я приеме в ЕС, а като партньор за стабилизиране на региона. Затова санкциите най-малкото временно ще бъдат преустановени, каза тя.

САЩ разочаровани от Беларус

Държавният департамент на САЩ вчера приветстваа мирното протичане на президентските избори в Беларус на 11 октомври, но изрази разочарование, че Минск не е изпълнил международните си ангажименти по отношение на свободата и равнопоставеността за тези избори, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

За да бъдат изборите свободни и честни е жизнено важно медиите да бъдат свободни и динамични, организациите на гражданското общество и опозиционните партии да имат пространство за действие и наблюдателите на изборите - международни или национални, да имат пълен достъп, заяви говорителят Марк Тонър.

Той порица невъзможността за международните или националните наблюдатели да присъстват на преброяването и почти пълното отсъствие на опозиционна партия. По думите му това не отговаря на критериите на демократичния процес.