В навечерието на последното за годината заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС председателят на Европейския съвет Доналд Туск предизвика острата реакция на Европейската комисия заради оценката си, че задължителните квоти за разселване на мигранти не работят и са довели до разединение.

Конфликтното писмо на Туск и бежанците

В писмо до 28-те страни членки на ЕС Туск казва, че дебатът около задължителните квоти за преразпределение на мигранти "се е оказал силно конфликтен" и определя отделеното му внимание като "диспропорционално". Според него темата за задължителните квоти се е оказала "неефикасна".

В писмото си по повод заседанието Туск изрази очакването за "честен политически разговор" на тази тема, напомня БТА. Той призова до юни догодина държавите в Общността да направят предложения за промени в регламента от Дъблин и заяви готовност, ако дотогава няма съгласие, сам да предложи изход.
Според действащия регламент държавите в ЕС, през които мигрант е влязъл в ЕС, са отговорни за разглеждането на молбата му за предоставяне на закрила.

Туск очерта няколко предизвикателства и поуки по въпроса с миграцията, като отбеляза необходимостта от защита на външните граници, увеличаване броя на върнатите мигранти, дългосрочно финансиране на проекти в държавите, откъдето те идват. По неговите думи проблемът с миграцията, особено от Африка, няма да отпадне в следващите десетилетия.

ЕК е твърдо несъгласна, че квотите не действат - 90 процента от отговарящите на изискванията мигранти са разселени, заяви говорител на комисията. ЕК е на мнение, че държавите трябва да работят за европейски подход за миграцията. Връщането към национални действия в тази област не е решение, това би било срещу усилията за постигането на общ отговор, добави той.

"Доналд Туск направи ненавременно и ненужно изказване по въпроса за бежанците и не смятам, че предложението му има шанс да бъде прието", реагира остро на писмото гръцкият премиер Алексис Ципрас, чиято страна е "гореща точка" за миграцията.

"Няма да приемем никакво изречение в заключителната декларация (на срещата на върха на ЕС тази седмица), което не се позовава на равна подялба" на приема на пристигащите в Европа мигранти, добави Ципрас.

Антируски санкции и Брекзит

Европейският съвет ще изслуша докладите на канцлера на Германия Ангела Меркел и на президента на Франция Еманюел Макрон за изпълнението на споразуменията от Минск. Очаква се санкциите срещу Москва, въведени от ЕС покрай присъединяването на Крим към Руската федерация, да останат в сила за още шест месеца.

По желание на Белгия на заседанието ще бъде разисквано решението на президента Доналд Тръмп за преместване на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

По-късно ще се състои церемония по повод обособяването на европейското отбранително сътрудничество, което Туск определи като пример за единството на ЕС.

Утре Европейският съвет ще обсъди хода на преговорите с Лондон. Европейската комисия и Европейският парламент подкрепиха постигнатите досега договорености и препоръчаха да започнат преговорите за бъдещите отношения Великобритания-ЕС.

Също утре лидерите на ЕС ще обсъдят предложенията на ЕК за обособяването на Европейски валутен фонд в помощ на държавите, които предстои да се присъединят към еврозоната. Ще бъде разгледано и предложението за създаване на поста на европейски икономически и финансов министър.