За това съобщи днес пресслужбата на Съвета на ЕС.

Към списъка със санкции са прибавени трима руски граждани и три компании.

В "черния списък" на ЕС е включен зам.-министърът на енергетиката на русия Андрей Черезов и директорът по оперативния контрол и управлението по електроенергетика в министерството Евгений Грабчак, предаде ТАСС.

В списъка попада доставчика на турбините в Крим - Технопроэкспорт, както и фирма, подизпълнител по инсталирането им там - Интеравтоматика.

Днес изтече срокът, в който страните членки на ЕС можеха да да подадат възражения срещу предложението за разширяване на списъка. Взетото решение показва, че никой не е възразил. Страните от ЕС трябва да решат с единодушие за въвеждане на санкции.


Скандал между Русия и Германия заради газови турбини за Крим >>


Германия предупреди миналия месец Русия, че нарушава установените от ЕС санкции, като премества в Крим четири газови турбини, доставени на Русия от компанията Сименс.

Европейският съюз наложи на Крим санкции, свързани с енергийното оборудване, след като Русия анексира полуострова през 2014 г.

От Технопромекспорт заявиха, че турбините били изпратени в Крим, след като Сименс отказал да ги купи обратно.

Скандалът с доставката на турбините за Крим принуди Сименс да спре от 21 юли доставката на енергийно оборудване за контролирани от руската държава клиенти и да преразгледа сделките за доставки.

Междувременно Сименс в консорциум с турските холдинги Тюркерлер и Кальон спечели търг на енергийното министерство на Турция за проект за използване на вятърна енергия.

Сименс спечели търг за вятърна енергия в Турция >>