Това заяви европейският комисар по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос по време на дискусия в Европарламента в Брюксел за т.нар. Дъблинска система, чрез която всяка държава членка споделя отговорността за търсещите убежище.

Той подчерта, че кризата с миграцията поставя под въпрос европейския проект.

Комисията "ще уточни позицията си по откриване на процедури за нарушение", уточни Наташа Берто, нейна говорителка.

Извънредната система за преразпределение на 160 000 бежанци от Италия и Гърция претърпя значителен провал, след като само държави като Швеция и Германия поеха своята отговорност и приеха преразпределените емигранти.

Еврокомисарят подчерта, че България също е изложена на натиск. По думите на Аврамопулос страната ни получава за това политическа и финансова подкрепа от ЕК.

"Ако се затвори Балканският маршрут, бежанците ще започнат масово да минават през България. Затова даваме много подкрепа и за охрана на границите ви", припомни Аврамопулос. Той отбеляза, че страната ни има важна мисия - защита на общите европейски граници и посочи, че спазваме ангажиментите си.

Евродепутатът Сесилия Викстрьом (АЛДЕ), която представи своя проект за промени в Дъблинските споразумения, също заяви, че страните от ЕС трябва да приемат бежанци. Държавите от ЕС не са на шведска маса, посочи тя.

По думите й, ако това не се случи, трябва да има последици, както в други области - енергетика или екология, например. Всяка страна трябва да приема справедлив дял и отговорност за приема и заселването на бежанци, каза още Викстрьом.