Това заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

"Срещата на върха на ЕС отбеляза ескалацията на ситуацията в Украйна през последните дни, за което ни информира президентът Порошенко. Европейският съвет е много обезпокоен от притока на оръжия и бойци, както и от присъствието на руски военни на украинска земя. Срещата на ЕС поиска от ЕК в рамките на една седмица да представи предложения за утежняване на санкциите срещу Руската федерация", заяви Ромпой.

Украинският президент Петро Порошенко каза, че лидерите на ЕС са се споразумели да подготвят допълнителен пакет от санкции срещу Русия, които ще зависят от успеха на мирния план, предложен от него. В понеделник предстои контактна група Русия- ЕС- Киев в Минск, след което ще се реши каква е ситуацията към момента. Пред европейските лидери Порошенко сподели, че се опасява от "пълномащабна война" с Русия.

Премиерът на Словакия Роберт Фицо заяви, че нови санкции на Европейския съюз срещу Русия са безсмислени и контрапродуктивни, предаде BBC. Фицо отбеляза, че си запазва правото да наложи вето на санкциите, ако те ощетяват националните интереси на Словакия.

ЕС няма да се намесва с военна техника

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европейският съюз не разглежда възможността за военни доставки за Украйна. "Този въпрос не се разглежда на нивото на ЕС", коментира Меркел след края на срещата.

По-рано дипломатически източници поясниха, че каквито и да е доставки с военен характер могат да се извършват само от отделни страни и нямат отношение към ЕС като организация.

Същевременно френският президент Франсоа Оланд заяви, че "доставки на оръжие за Украйна биха били безполезни и биха способствали за разрастване на конфликта". "Именно този сигнал изпращаме към Русия - тя трябва да прекрати доставките на оръжие в Украйна и да помогне за решаването на конфликта", подчерта той.

Той посочи още, че президентът на Украйна Петро Порошенко не е искал военна помощ на срещата на върха на ЕС, а е ставало въпрос само за хуманитарна помощ.

Продължаване на ескалацията на кризата в Украйна ще доведе до дългосрочно влошаване на отношенията между ЕС и Руската федерация, заяви след срещата на върха на ЕС председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според Барозу при евентуална по-нататъшна ескалация може да се подкопаят дългосрочните отношения между Русия и ЕС.

"Спиралата на санкциите и контрасанкциите може да доведе до достигане на точка, от която няма връщане назад, и това няма да е в интерес нито на Русия, нито на ЕС. Все още има време за политическо решение",
подчерта Барозу.

Той подчерта, че вместо да продължава войната в Украйна, може да се предотврати не само страданието на хората в Украйна, но и драматичното влошаване на отношенията между Русия и ЕС.