Руското правителство ще излезе с комплексни мерки в икономическата сфера и в хуманитарната област за налагане на санкции на Турция. Решението ще бъде прието въз основа на закона за специалните мерки от 2006 г.

"Този закон е свързан с въпросите със сигурността ни", каза премиерът Медведев по време на правителственото заседание, предаде БНР.

Той даде два дни срок за подготовка на предложенията за ограничителни мерки срещу Турция. И отбелязва, че тази задача е поставена на редица ведомства, които ще вземат участие в подготовката на съответния указ на руския президент. След това документите ще бъдат представени на правителството и президентската администрация.

Срокът за санкциите няма да бъде установен. Този период ще зависи от международното положение, от въпросите на сигурността, както и отношенията ни с Турция, допълни Медведев, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

По-рано днес руският земеделски министър Александър Ткачов обяви, че Русия въвежда засилен контрол върху доставките на хранителни продукти от Турция и ще прави допълнителни проверки на границата и при производството им.

Не е въведено никакво ембарго, просто приемаме допълнителни мерки за контрол заради повишения риск от различни екстремистки проявления. Това е напълно естествено предвид непредсказуемите действия на Турция“, обясни говорителят на руското президентство Дмитрий Песков.

По думите му засилването на контрола върху селскостопанската продукция от Турция е свързано с риска от терористична заплаха.

Проектът за газопровод "Турски поток" и строителството на АЕЦ "Аккую" в Турция попадат в списъка на инвестиционните проекти, които могат да бъдат замразени или отменени като част от ограничителните мерки срещу Анкара, заяви руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев.

Турция: Контролът може да блокира двустранните отношения

Въвеждането на засилен контрол върху доставките на различни товари на границата с Русия може в бъдеще да блокира търговията на Турция с Русия, заяви днес председателят на Асоциацията на превозвачите на товари на Турция Четин Нухоглу, цитиран от ТАСС и БТА.

"Сега на границата с Русия митническите власти започнаха засилени проверки на товарите. Проблемът се състои в това, че се проверяват 100% от товарите. Стоките се разтоварват и се проверяват изцяло. Това са много строги мерки, които са голяма пречка за воденето на търговия, посочи той.

В момента в Турция около 100 ТИР-а очакват да потеглят за Русия, а около 300 камиона се намират вече около граничните пунктове. До 10 хиляди камиона потеглят месечно за Русия. Три хиляди от тях са турски превозвачи, които пътуват за Русия, още около 1500-2000 са руски превозвачи, доставящи товар от Турция, уточни Нухоглу.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За сваления от Турция руски самолет