След като приеха амбициозния план "Юнкер" за стратегически инвестиции, лидерите на ЕС обсъдиха стратегията си по отношение на Русия.

Санкциите играят по-лоша роля за България, отколкото за самата Русия, смята премиерът Бойко Борисов, предаде БТА.

Той изрази надеждата президентът Владимир Путин и дипломацията да си направят изводите, че тези военни действия, провокации, санкции, създават огромен проблем в Европа, всички държави губят пари и нищо добро не ни очаква накрая.

Затова призовах за повече дипломатичност, за твърдост, разбира се, в санкциите, но и да не се прекалява с агресията, защото това също не е добро решение, коментира Борисов, цитиран от БТА.

За стратегията към Русия

Доналд Туск: Твърди и отговорни

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова стратегията към Русия да бъде едновременно твърда и отговорна. Отговорът на ЕС след руската анексия на Крим не може да бъде воден единствено от събитията, посочи председателят на Европейския съвет.

"Очевидно е, че няма да намерим дългосрочна перспектива за Украйна без адекватна, съдържателна и единна стратегия към Русия", каза Туск на пресконференцията след края на срещата на върха.

Ангела Меркел: Санкциите могат да паднат
 
Ако бъде запазена териториалната цялост на Украйна, ЕС може да обмисли въпроса с вдигане на санкциите срещу Русия, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

ЕС е готов да обмисли въпроса за сътрудничество с Евразийския икономически съюз, ако бъдат изпълнени споразуменията от Минск за уреждане на ситуацията с Украйна, допълни Меркел.

Оланд: Минският протокол и тогава кораби

Френският президент Франсоа Оланд каза, че възнамерява в близките дни да продължи преговорите по уреждане на конфликта в Източна Украйна с колегите си Владимир Путин и Петро Порошенко.
 
Оланд каза, че в момента няма достатъчен напредък, за да бъде извършена доставката на хеликоптероносачите "Мистрал".

"Искам минският процес да бъде завършен, минският протокол да бъде изпълнен" - при това положение ще бъде възможно изпълнението на договора за доставка, посочи Оланд.

"В момента, в който Русия се ангажира в процес, който да уреди кризата в Украйна, няма причина за нас да продължаваме тази ситуация" заяви френският президент.

Могерини: По-кооперативна Русия

"Президентът Путин и руското ръководство трябва да се замислят сериозно върху необходимостта да извършат радикална промяна в своето отношение към останалия свят и да преминат към по-кооперативен режим", заяви шефката на дипломатическата служба на ЕС Федерика Могерини. Тя подчерта, че тежката финансова криза в Русия не е добра новина нито за руските граждани, нито за Украйна, нито за Европа или за останалата част от света.

Стуб: не искаме упадък в Русия

"Никой не иска да вижда упадък на руската икономика. Но трябва да бъдем принципни, да се придържаме към изконните принципи на либерална демокрация, независимост и спазване на държавния суверенитет. Русия не направи това и сега си плаща цената", заяви финландският премиер Александер Стуб. 

На срещата на върха не бе взето решение за нови санкции срещу Русия, но бяха одобрени мерки по отношение на Крим.
Всякакви европейски инвестиции в Крим оттук насетне ще бъдат забранени, за да се отбележи неодобрението на Европа по отношение на "незаконната анексия" на украинския полуостров от Русия, е позицията на ЕС.

Какво каза Владимир Путин за Украйна и за Запада >>