В момента това, което се случва в Алепо, е недопустимо и трябва да бъде прекъснато от страна на Русия. С цялото ми уважение. Знам какво си причинявам, тъй като водим преговори за наследството, което получихме в енергетиката, но по-важното са ценностите, ще ги защитим докрай.

Това коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, където пристигна за заседание на Европейския съвет, попитан дали би подкрепил нови санкции срещу Москва заради събитията в Сирия, предаде БТА.

Лидерите на ЕС заседават днес и утре в Брюксел, като една от темите е по-специално да очертаят ролята на Русия в сирийския конфликт. Страните членки на ЕС разглеждат "всички възможности, включително допълнителни санкции" срещу "поддръжниците на режима" в Сирия. Това гласи проектоспоразумение между 28-те държави, предаде Франс прес.

Санкциите вредят на бизнеса, икономиката, селското стопанство - на всичко. Има нещо по-важно от печалбата, бизнеса, икономическия интерес. Това е човешкият живот, ценностите, които ЕС и всички ние изповядваме, отбеляза премиерът. Изказвал съм се и срещу САЩ, Франция, Англия, когато са умирали хора вследствие от бомбардировки. В случая това, което се случва в Алепо, е недопустимо, добави Борисов.

Бил съм от хората, които казваха тази година санкциите (срещу Русия) да паднат заради Крим. Слагали сме изричното уточнение, че след като се спазят споразуменията от Минск.

Аплодирам вчерашната среща (за изпълнението на тези споразумения), дано този диалог е ежедневен, да се спазят минските споразумения, да спре незабавно войната в Сирия. Няма оправдание, когато се атакуват болници, училища, жилищни сгради, коментира Борисов.

Вчера в Берлин за Сирия и Украйна с руския президент Владимир Путин разговаряха канцлерът Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд.

Ценностите за хуманността, правата на човека, за живота, започват да се бият с икономическия интерес на някои от държавите. Не. Трябва да сме много категорични по въпроса, добави министър-председателят.