Действията последваха сходни мерки на Европейския съюз и са продължение на западната политика да не се признава анексирането на Крим от Москва, както и да се оказва натиск на Русия заради предполагаемата й намеса в Източна Украйна, предадоха БНР и БТА.

Сред санкционираните са "Маршал капитал партнерс" - руска инвестиционна група, собственост на Константин Малофеев, който според министерството на финансите на САЩ помага за финансирането на сепаратистите в Източна Украйна.

Списъкът включва и ръководители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че санкциите отново потвърждават, че Вашингтон няма да приеме окупацията и анексирането на Крим от Русия.

Канада също обяви нови санкции срещу Русия, включително срещу енергийния сектор, съобщи Ройтерс. Наказателните мерки са в отговор на руските действия в Украйна.

Новите санкции включват допълнителни ограничения на износа на технологии, използвани в петролната и газовата промишленост. Разширен е и черният списък с физически лица, на които е забранено да влизат в Канада и чиито активи са замразени.

Междувременно президентът на Украйна Петро Порошенко проведе телефонен разговор с управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард. Двамата са обсъдили икономическата ситуация в Украйна, както и взаимното изпълнение на задълженията по програмата на МВФ.

В съобщение от пресслужбата на Порошенко се посочва, че украинският президент е уверил Лагард в последователността на Киев в изпълнението на ангажиментите към МВФ. Той също така е призовал фонда да обмисли увеличение на финансовата помощ за Украйна.