САЩ налагат санкциите заради подкрепата на Русия за бунтовниците в Източна Украйна, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Президентът на САЩ Барак Обама подчерта, че санкциите са насочени срещу "ключови за руската икономика" сектори.

САЩ ще спрат износа на определени стоки и технологии за руския енергиен сектор, разширяват санкциите, включвайки нови руски банки и отбранителни компании и официално спират заемите за износ, предоставяни на Русия, както и финансирането на проекти за икономическото й развитие.

"Ако Русия продължава по сегашния си път, цената за Русия ще продължи да нараства", предупреди американският президент.

САЩ наложиха санкции на руската банка ВТБ, Банката на Москва, Руската земеделска банка, както и Обединената корабостроителна корпорация, заради подкрепата на Москва за сепаратистите в Източна Украйна, съобщи по-рано американското финансово министерство.

На американските граждани и юридически лица се забранява да предоставят на трите банки кредити със срок над 90 дни.

Ограниченията върху Обединената корабостроителна корпорация означават на практика "замразяване" на активите й в САЩ и забрана за американските граждани и юридически лица да извършват с нея финансови транзакции.

"Руските действия в Украйна и санкциите, които вече наложихме, отслабиха допълнително вече слабата руска икономика", заяви Обама.

"Големите санкции, които обявяваме днес, ще продължат да засилват натиска върху Русия, включително близкото обкръжение (на Путин) и компаниите, които подкрепят незаконните руски действия в Украйна", добави той.

Новите действия на САЩ включват в списъка на подложени на санкции руски банки почти всички най-големи банки с държавно участие от над 50 на сто, с изключение на Сбербанк, отбелязва Ройтерс.

"Това не е нова Студена война", увери Обама.
"Това е много специфичен проблем, свързан с отказа на Русия да признае, че Украйна може да следва свой собствен път".

"Днес Русия отново се изолира от международната общност, което е връщане назад след десетилетия на реален прогрес", заяви Обама, цитиран от Франс прес.

"Това не беше неизбежно. Това е избор, който направиха Русия и президентът Владимир Путин в частност".

Обама приветства аналогичните мерки, обявени по-рано от ЕС. Те показват, че и Европа "губи търпение" към действията на руския президент Владимир Путин, подчерта президентът на САЩ.

При това президентът на САЩ заяви, че Русия продължава да оказва подкрепа на сепаратистите в Украйна, като ги "поощрява, обучава и въоръжава".

"Разполагаме с информация, че Русия продължава да увеличава силите си в близост до украинската граница, и че голямо количество руска военна техника, включително артилерия, бронирани машини и средства за противовъздушна отбрана, се прехвърлят през границата за сепаратистите", твърди Обама, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Освен това американският президент смята, че Русия е започнала "да нанася артилерийски удари по територията на Украйна".

Отговор

Санкциите на Вашингтон срещу Обединената корабостроителна корпорация на Русия (ОКК) показват успехите на руското военно корабостроене, заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

"Решението на Обама да наложи санкции на ОКК са сигурен признак, че руското военно корабостроене става проблем за враговете на Русия", пише той в своя микроблог в "Туитър".