Мадуро поиска съкращаване на американския дипломатически персонал в Каракас, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

В публична реч, произнесена пред симпатизанти, Мадуро каза, че на някои американци ще се забрани да влизат на територията на Венецуела.

"Няколко политически ръководители на САЩ, нарушили правата на човека, бомбардирайки" страни като Сирия, Ирак и Афганистан "няма да могат да влизат във Венецуела, защото са терористи", каза Мадуро.

Президентът изброи имената на Джордж У. Буш, бившия вицепрезидент Дик Чейни и двама републикански конгресмени - Боб Менендес и Марко Рубио.

Венецуелският президент не уточни откога ще влезе визовият режим, а единствено спомена, че таксите за визи ще бъдат същите, каквито гражданите на Венецуела плащат за американски визи, отбеляза Асошиейтед прес.

През първите девет месеца на 2014 година само 36 000 американци са посетили Венецуела по данни на венецуелското министерство на туризма - два пъти по-малко, отколкото са били американските туристи преди две години.

Този спад се случва на фона на растящата престъпност в южноамериканската страна, трудното контролиране на обменните валутни курсове и атаките на Мадуро срещу американското правителство, отбеляза АП.

Мадуро поиска да бъде намален броят на американските дипломати в Каракас, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения. САЩ "имат 100 служители (в Каракас), а ние 17 (във Вашингтон). Нека установим равенство между държавите", каза той.

Двете страни не са си разменяли посланици от 2010 г., но поддържат отношения чрез дипломати от по-ниски класове и рангове.