Това каза на редовен брифинг за журналисти говорителят на Държавният департамент на САЩ Джен Псаки, визирайки четиристранната среща в Женева, която ще има за цел разрешаването на кризата в Украйна, предаде БТА.

"Украинските действия срещу проруските въоръжени отряди в Източна Украйна се наложиха заради заплахата за законността и реда в страната", заяви Белият дом.

Джей Карни - говорителят на президента на САЩ Барак Обама, коментира, че САЩ са съгласни, че използването на сила не е най-добрият вариант за действие, но украинското правителство носи отговорност за налагането на законност и ред и провокациите в Източна Украйна създават ситуация, при която то е принудено да взема ответни мерки.

Карни обвини Русия в "пряка и косвена подкрепа" за въоръжените военни формирования в Източна Украйна. Той нарече възникналата там ситуация "много опасна" и добави, че Вашингтон продължава да е силно обезпокоен от "концентрацията на руски войски на границата" със съседната република.

Карни каза, че САЩ "сериозно обмислят" нови санкции срещу Русия, но не става дума за военна помощ за Украйна. Същото потвърди и говорителката на Държавния департамент Джен Псаки, но според нея по въпроса за новите санкции няма да се вземе решение преди насрочената за четвъртък в Женева четиристранна среща Русия-Украйна-ЕС-САЩ, на която ще се търси изход от кризата в Украйна.

Ще имаме възможност за дискусия и трябва "да дадем шанс на дипломацията", преди да решим дали да засилим санкциите, каза тя пред журналисти във Вашингтон. Координираме действията си по въпроса за санкциите с нашите европейски съюзници, подчерта тя и добави, че държавният секретар на САЩ Джон Кери го е обсъдил в телефонни разговори с външните министри на Франция, Германия и Великобритания.

Путин обезпокоен от ставащото в Украйна

Временният президент на Украйна Олександър Турчинов обяви началото на силова специална операция в северната част на Донецка област.

Владимир Путин изрази безпокойство от проведената днес от киевските власти силова операция в Югоизточна Украйна. Руският президент обсъди създалата се там обстановка в телефонен разговор с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Путин подчерта, че руската страна очаква от ООН и международната общност ясно да осъдят тези  антиконституционни действия на киевските власти.

По-рано Барак Обама изрази пред Владимир Путин безпокойство от действията на Москва в Украйна. Путин пък призова САЩ да въздействат срещу кръвопролития в Украйна.