"Главният принцип за реагиране на санкционните действия е принципът за взаимността... Русия разработва на експертно равнище "различни варианти на санкции, които сега се формулират и предлагат".

Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Песков окачестви като "неуместно и неправилно" изискването на САЩ Русия да се изтегли от Източна Украйна.

"Ние постоянно казваме, че Русия не присъства на територията на Донбас", каза той за източните територии в Украйна, завзети от проруски сепаратисти.

Говорител на Белия дом заяви вчера, че американските санкции срещу руски физически и юридически лица ще останат в сила, докато Русия не изтегли войските си от Украйна.

Говорителят на Кремъл каза още, че не е изключено да има среща между руския президент Владимир Путин и президента на САЩ Доналд Тръмп в кулоарите на предстоящата през юли среща на върха на Г-20 в Германия, но по думите му "още нищо конкретно не е договорено".

Дмитрий Песков отказа да коментира вчерашната среща във Вашингтон между Тръмп и украинския президент Петро Порошенко. Същевременно той изрази надежда, че когато Вашингтон обсъжда евентуалните доставки на оръжие за Киев, не трябва да забравя, че в Украйна продължава да се води гражданска война.

ТАСС припомни, че вчера министерството на финансите на САЩ вкара в своя "черен списък" 38 човека и организации от Русия и Украйна. Сред тях са руският заместник-министър на икономиката Сергей Назаров и членът на Съвета на федерацията Александър Бабаков заедно с двама негови съветници.

В списъка попаднаха оръжейната фирма "Молот-оружие", две компании от ресторантьорската група "Конкорд", която има ресторанти в Кремъл, и сградата на правителството в Москва.

Новите санкции обхванаха и 11 физически и юридически лица в Крим, който според САЩ все още е украинска територия