Републиканците и демократите в САЩ постигнаха споразумение за законодателство, позволяващо нови санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея, което би ограничило евентуални опити на американския президент Доналд Тръмп за отмяна на наказателните мерки срещу Москва, предаде Ройтерс, като се позова на конгресмени от Демократическата партия.

Законът за противодействие на дестабилизиращите дейности на Иран, приет преди месец от Сената, беше подкрепен в Камарата на представителите, след като републиканците предложиха включващи Северна Корея санкции в законопроекта.

Предвижда се Камарата на представителите да гласува във вторник по пакет от законопроекти за санкции, засягащи Русия, Иран и Северна Корея, заяви канцеларията на лидера на републиканското мнозинство в камарата Кевин Маккарти.

Той каза, че мярката "ще ги държи отговорни за техните опасни действия".

Със законопроекта републиканците и демократите искат да накажат Русия за извършеното от нея анексиране на Кримския полуостров от Украйна през 2014 г. и за намесата й в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че "възмутителното и неприемливо" поведение на Русия при изборите в САЩ през 2016 г. и в Европа "изисква приемането на силни законови санкции колкото се може по-скоро".