"Ако нашите опасения не бъдат достатъчно взети взети предвид, сме готови до няколко дни да предприемем съответни действия", каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в комюнике, цитирано от ДПА и БТА.

"Американският законопроект може да има непреднамерен ефект, който да засегне интересите на ЕС в областта на енергийната сигурност. Америка на първо място не може да означава, че интересите на Европа са на последно", добави Юнкер.

Осем енергийни проекта, в които участват европейски компании, ще бъдат засегнати, ако САЩ приемат нови санкции срещу Русия.

Приетият вчера почти единодушно законопроект от долната камара на американския конгрес, който трябва да бъде гласуван и в Сената, включва санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. В своето комюнике Еврокомисията припомня, че законопроектът предвижда "налагане на санкции на всички компании (включително европейски), които допринасят за развитието, за поддръжката, за модернизацията или за ремонтирането на тръбопроводи, изнасящи енергия от Русия", отбеляза Франс прес.

"В зависимост от това как се приложи, той може да засегне инфраструктурите, пренасящи енергийни ресурси в Европа, както и проекти от жизнено значение за европейските цели за енергийна диверсификация, например проектът за терминал за втечнен природен газ на Балтийско море", подчерта ЕК.

В момента ЕС изразява своите опасения пред САЩ по всички дипломатически канали, се казва в текста. В желанието си да накаже Русия за намесата в американските президентски избори през 2016 г., Камарата на представителите подкрепи със съкрушително мнозинство (419 "за" срещу 3 "против") новия пакет от санкции, който забранява на президента Доналд Тръмп да отменя наказателни мерки, без да получи разрешение от Конгреса.

Новата мярка на Вашингтон, разгърната в документ от 184 страници, е насочена срещу руския президент Владимир Путин и приближените му олигарси, тъй като взема на прицел важни сектори от руската икономика, включително оръжейните продажби и износа на енергия, посочи Асошиейтед прес.

Глобални енергийни гиганти като Шел (Shell), Бритиш петролиъм (British Petroleum) и италианската Ени (ENI) може да бъдат засегнати от новите санкции на САЩ срещу Русия, предаде ДПА. 

Според списък, видян от ДПА, мерките може да засегнат тръбопроводни проекти между Русия и Турция, както и тръбопроводи, свързващи Русия с Европа, като "Северен поток 1" и планираното му продължение "Северен поток 2". Други европейски компании, които може да бъдат засегнати, са германските "Винтерсхал" (Wintershall) и "Юнипер" (Uniper), френската Анжи (Engie), холандската Газюни (Gasunie) и австрийската О Ем Ви (OMV).

Новите американски санкции срещу Иран, Русия и Северна Корея противоречат на международното право заради екстериториалния си обхват, заяви днес външното министерство на Франция, цитирано от Ройтерс.

В декларацията на министерството се казва, че това би изисквало френското и европейското законодателство да бъдат съответно променени. Затова Франция планира да обсъди в Европейската комисия и с партньорите си от ЕС възможните последици от законопроекта, подготвян в САЩ, върху европейските граждани и фирми, "които нямат никакво отношение към САЩ", се казва в декларацията, цитирана от ТАСС.

Приветствам инициативата на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер да се обсъдят ответните мерки на Брюксел при нови санкции на САЩ, пише във Фейсбук лидерът на ПЕС Сергей Станишев.