Това заяви днес заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от РИА Новости и БТА.

Разбира се ще засилим работата, насочена към заместване на вноса с местно производство, намаляване на зависимостта от американките разплащателни системи, от долара като разплащателна валута и т.н. Това е жизнено необходимо, посочи Рябков в интервю за сп."Международная жизн".

Рябков добави, че за Русия е важно да създаде работещи икономически схеми, при които зависимостта от долара, от американската валутно-финансова система да бъде по-малка. Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа този месец нов закон за санкции срещу Русия, което Москва определи като пълномащабна търговска война и край на надеждите за по-добри отношения с администрацията във Вашингтон.

Санкциите ще засегнат множество сектори и могат да нанесат нови щети на руската икономика, която вече е отслабена от поевтиняването на петрола и американските и европейски санкции, наложени през 2014 г. след анексирането на Крим.

Москва и Пекин готвят икономически ”сюрприз” за Вашингтон >>

От месеци САЩ засилват натиска върху Китай, като въвеждат ограничителни мерки върху вноса на стоманени изделия, а с Русия водят истинска война на санкции, писа руското издание eer.ru.

В отговор Москва и Пекин възнамеряват скоро да се откажат от доларовата система в търговията помежду си, очаква се към тях да се присъединят и останалите държави от БРИКС