Повод за идеята на партията на Меглена Кунева е изказването на бившият премиер Бойко Борисов, че ако хората не одобряват безплатното саниране, то с вота си на 26 март могат да го спрат.

"Отново закани и ултиматуми като на президентските избори? Политически коректно е ГЕРБ, които започнаха санирането, да инициират национален референдум дали то да продължи", коментира зам.-председателят на ДБГ и кандидат-депутат Димитър Танев.

По думите му икономически е по-прагматично да се спести 1 милиард лева годишно, новият парламент да намали ДДС на 18% и този милиард да остане при хората и бизнеса.

"Всяко българско семейство е платило по 1000 лв. за санирането на едва 2000 блока от общо 700 000 панелни жилища в страната и ако трябва да бъдат санирани всички, ще са нужни още 30 години. Това саниране всъщност е държавна пирамида, при която последните плащат печалбата на първите", подчерта Танев.

Той добави, че винаги е бил критичен към програмата и целия й замисъл и изпълнение.

По думите му санирането не е безплатно и разделя хората на такива, на които уж държавата (а всъщност всички останали) са им платили ремонтите, и другите, които ще трябва да чакат десетки години.

"Излишни са заплахите за спиране на санирането, защото всеки от тези хора, неживеещи в санирани блокове, не желаят с техните 1000 лв. да се санира чужд апартамент и държавата да им взима данъци, за да ги дава на корумпирани кметове да облагодетелстват приближени строителни фирми", каза още Танев.

Той добави, че е предлагал промени в програмата, защото вместо да започне с обновяване на студентските общежития, където в една стая живеят по няколко студенти, държавата санира частни имоти, сред тях и необитавани.

Само преди дни служебното правителство обяви, че няма да се сключват нови договори по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Идеята е положителна, но прегледът на постигнатото и отзивите от страна на нейните крайни потребители – собствениците, са показали някои слабости, които трябва да се прецизират, обяви регионалният министър Спас Попниколов. Посочено беше, че програмата е завършила на 31 декември 2016 г. и нейният ресурс е изчерпан.