Това каза на пресконференция председателят на Управителния съвет на сдружението Даниел Панов, цитиран от БТА. Пресконференцията беше преди началото на 30-тото Общо събрание на сдружението.

Вчера стана ясно, че няма да се сключват нови договори по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Заповедта е издадена от МРРБ.

Причината е, че прегледът на постигнатото и отзивите от страна на нейните крайни потребители – собствениците, са показали някои слабости, които трябва да се прецизират, обяви министър Попниколов.

Вчера от БСП изригнаха, че в началото на програмата санирането се е извършвало на цени 3 пъти по високи от сегашните договори.

По думите на Панов много от общините имат вече подписани договори и при сегашната ситуация попадат под ударите на Закона за обществените поръчки. Фирмите могат да ни съдят за това, че не разплащаме финансов ресурс за изпълнени дейности, тъй като договорите в момента са спрени, каза Панов.

Правителството на Бойко Борисов разплати 1 млрд. лв. на ББР за санирането и гласува още 1 млрд. лв. допълнително за нови проекти. Оказа се, че общините имат вече сключени договори и за втория милиард.

От сдружението искат спешна среща с министъра на регионалното развитие. Общините ще настояват да бъде обсъден и проблем за 22 общини по програмата "Региони в растеж", в частта за образователна инфраструктура. В момента тези общини не могат да подпишат договори. Панов посочи, че е необходимо наддоговаряне на ресурса, като от тези 22 общини само за София са нужни 60 млн.лв.

От НСОРБ отчетоха като успех постигнатата по-добра финансова рамка за общините през 2017 година, като увеличението на средствата за общинската администрация е с 18.7 млн.лв. / 8 на сто/. Има повишение и в останалите трансфери - за капиталови разходи - с 12 млн.лв. /8.4 на сто/, за зимно поддържане и снегопочистване - с 2.1 млн.лв. /7.5 на сто/, за обща субсидия за делегираните от държавата дейности - с 200 млн.лв. и за обща изравнителна субсидия - с 5 млн.лв..

От НСОРБ ще искат от бъдещите депутати да направят реална децентрализация като ще настояват за нов закон за местните данъци и такси и за въвеждане на новата методика за определяне на размера на такса "Битови отпадъци". Те искат и до 2 процента от подоходния данък да остават в общините.

Според изпълнителния директор на НСОРБ Гинка Чавдарова трябва да се преустанови практиката непрекъснато да се възлагат ангажименти за общините с нулев финансов ресурс за тяхното изпълнение.

Тя даде за пример като такава практика законовото изискване от 5-6 години всички публични сгради да имат достъп за хората с увреждания и нулев ресурс за постигането на това законово изискване.