Идеята на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е положителна, но прегледът на постигнатото и отзивите от страна на нейните крайни потребители – собствениците, са показали някои слабости, които трябва да се прецизират, обяви министър Попниколов.

Посочено беше, че програмата е завършила на 31 декември 2016 г. и нейният ресурс е изчерпан съобщават от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Заместник-министър арх. Виолета Комитова също поясни, че тя е с принос и към намаляване на потреблението на енергия, и с добър ефект върху бизнеса. С разполагаемите 2 млрд. лв. по програмата се планира да бъдат обновени 150 хил. жилища, в които живеят над 340 хиляди граждани, допълни тя.

Към момента, с финансиране от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, са изпълнени 266 обекта, дейностите по около 500 приключват и те скоро ще бъдат въведени в експлоатация, като се работи по общо 2022.

Тя посочи, че според направения анализ на нейното изпълнение първоначално са заложени необосновано високи референтни стойности за необходимите дейности, които в последствие са намалявани два пъти и в резултат този проблем в момента е отстранен.

Методическите указания за изпълнение на програмата позволяват някои от дейностите да подлежат на тълкуване - в резултат на това на места са изпълнени недопустими за финансиране дейности.

Няма и достатъчен контрол отчете още В.Комитова. Като слабост бе определен фактът, че хората, които извършват плащанията – от Българска банка за развитие (ББР), не правят физическа проверка на място, а тези, които я извършват пък нямат отношение към плащанията на средства по програмата.

Виолета Комитова съобщи, че поради сложния процес на функциониране на програмата и заради недостатъчна информираност общините са продължили сключването на договори за изпълнение на дейности по сгради.

Тя отчете лавинообразно нарастващ интерес към програмата, който е довел до това, че освен сградите с вече сключени договори, има около 2000 сдружения на собственици с подадени документи за финансиране, а още 2000 са в процес на сдружаване.

С осигурените за изпълнението й към момента 2 млрд. лв. ще могат да бъдат обновени одобрените до месец януари 2016 г. 2022 сгради. Ръководството на МРРБ ще работи за управление и успешно приключване на дейностите в тях, обобщи тя.