Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

Към 15.00 часа в Ново село, Кнежа, Силистра и Благоевград термометрите са показвали 34 градуса. В София са отчетени 30 градуса.

От Института обясниха, че в понеделник и вторник ще има изолирани краткотрайни, но интензивни валежи с вероятност за градушки.

Във вторник също се очакват високи температури, но ще са с един-два градуса по-ниски.

Измерените в понеделник температури са нормални за сезона, но прогнозираните в сряда ще са необичайни за юни, когато се очакват над 40 градуса.

Най-близката година, в която през юни е имало температури над 40 градуса е 2007 г., като те са били отчетени главно в Горнотракийската низина, Бургас, Велико Търново, Видин и Враца.

Жълт код за високи температури и гръмотевици

В 16 области на страната е в сила жълт код за високи температури на 27 юни, а в 10 за гръмотевична активност. Това сочи справка на сайта на НИМХ.

Жълт код за горещо време е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Ямбол, Хасково и Пловдив.

Жълт код за гръмотевична активност има за областите: София – град, София-област, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Смолян, Кърджали. Там се очаква след обяд и до полунощ ще превали и прегърми.

Двата кода са активни за областите: Ловеч, Габрово, Благоевград, Кърджали.

Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно.

Следете прогнозата >>>