Манастирът е до с. Георги Дамяново, на 21 км от Монтана.
Величкият епископ Сионий, който е игумен на манастира, обясни пред БТА, че на иконата, която е със сребърен обков, са изобразени Дева Мария и Младенецът.

Непозната жена на име Мария се обадила по телефона и разказала на игумена на манастира Сионий за свой сън, който й посочил къде е скрита иконата - в големия храм, до първия прозорец при централния вход, горе вляво.
Жената е възрастна и дълбоко вярваща християнка, живее в София.

"На точното място преди дни игуменът и свещеници от манастира откриват в тайник в стената напълно запазената икона, която най-вероятно е скрита там през 1688 година, за да се съхрани за поколенията", разказа архимандрит Сионий.

Иконата била увита в ръчно тъкана кърпа, който била напълно изгнила.
Самата икона е запазена напълно непокътната.

Вижте снимки на иконата >>

Епископ Сионий смята, че е била изографисана в годините, когато на това място е имало стар манастир.

През 1688 г. Светата обител е била опожарена от турците, след като Чипровското въстание е било потушено. През 1856 г. Лопушанският манастир е бил възстановен отново от архимандрит Дионисий. Докато е извършван ремонтът тогава, работниците откриват масов гроб. Тленните останки са прибрани в костницата на манастира.

"Много е възможно иконата да е била зазидана в стената в знак на почит към загиналите четници и другите избити невинни българи", смята Сионий.

Той каза още, че е много възможно тази новооткрита икона да се окаже и чудотворна.
За това говори фактът, че иконата на Дева Мария с Младенеца има сребърен обков. А традицията е да се обковават със сребърен обков иконите, които са чудотворни.

На гърба на откритата светиня ясно личи, че е била в храм, където е имало пожар, и от едната си страна е обгоряла.
Там са изобразени два вечно зелени кипариса, които са символ на непреходността на православието.

Между тях е изографисана финикова палма, която според преданията показва Божията благодат, разтълкува нарисуваното върху гърба на иконата Дядо Сионий.

Мария, сънувала пророческия сън, е заръчала на епископ Сионий иконата да бъде изложена в центъра на храма в Лопушанския манастир, за да я видят хиляди хора.