Със смърт са завършили само три от опитите за самоубийство. Данните обаче са изключително тревожни - у нас всеки ден един млад човек прави опит за самоубийство. Това съобщиха от направление "Психично здраве" към Националния център по опазване на общественото здраве, цитирани от БТА.

Според д-р Михаил Околийски, ръководител на направление "Психично здраве" при НЦООЗ най-честата причина е фактът, че младите хора не са научени да се справят с любовната мъка. Според него по този въпрос не се прави нищо в училище. По думите му трябва здравното образование да стане държавна политика и да се въведе като програма в училищата.

През 2009 г. най-възрастният човек, посегнал на живота си е бил на 92 години, а най-младия - на 9 години. Общо в България са регистрирани 2712 опита за самоубийство, от тях със смърт са завършили 673. Най-разпространеният способ за самоубийство е самоотравянето с лекарства - 1639 случая, като това са най-често сънотворни и успокоителни. Следват обесванията - 410, самоотравянията с химически вещества - 189, хвърляне от височина - 159, използване на хладно оръжие - 158, използване на огнестрелно оръжие - 81.

В България липсва системна грижа за хората, направили опит за самоубийство, смятат експертите. Голяма част от тези хора са подложени на дискриминация, самите те изпитват ефекта на стигмата върху себе си, което затруднява неимоверно много профилактиката. Установено е, че жените правят по-често опити за самоубийство, а мъжете правят повече успешни опити, съобщи заместник-директорът на НЦООЗ Христо Хинков. Той допълни, че в селата хората се самоубиват по-често, отколкото в градовете.

Сред причините за това са урбанизацията, животът в градска среда, както и на повишените нива на стрес в ежедневието. В резултат на самоубийство в света умират повече хора, отколкото по време на войни или насилствени действия. По данни на Световната здравна организация около 1 милион хора в световен мащаб приключват живота си със самоубийство. Тенденцията е до 2020 г. тази цифра да нарасне два пъти, сочат данните. Самоубийството е една от трите основни причини за смърт сред младите хора на възраст между 15 и 35 години.