Това е заключението на разследване, цитирано от Би Би Си.

20-годишният Райън Лок от Чичестър, е загинал през декември, сражавайки се в редовете на Силите за защита на народа (СЗН) в Ракка. (Тези кюрдски отряди са ядро и основен военен фактор в подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили - СДС - бел. ред..)

Когато бил ранен и обграден от джихадисти на ИДИЛ, Райън насочил дулото към себе си, за да избегне плен и "ужасяваща и мъчителна смърт" според изводите на разследването в Портсмут, Южна Англия.

Бащата намира снимка на тялото му

Близките му го помнят като "грижовно и обичливо момче". Бивш готвач без военни умения, той казал на семейството си, че е на почивка.

След като разкрил, че не отива на екскурзия в Турция, както близките му смятали, Лок поддържал връзка с тях чрез Фейсбук Месинджър.

Той им пратил снимки и новини от военното си обучение, но им спестил, че участва в боеве.

Но след като изгубил връзка с него, баща му Джон Платър, намерил в интернет снимки. Терорист от ИДИЛ стоял над тялото на сина му в северния сирийски град Ракка, смятан за "столица" на терористичната групировка.

"Страстно убеден"

Следователят Дейвид Хорсли съобщи, че Лок е бил ранен в крака, което го излагало на опасност да попадне в ръцете на "жесток и безмилостен" враг.

Хорсли добави: "Той не е бил склонен да допусне това и използвал собственото си оръжие, за да избегне залавяне. Това може да бъде разглеждано само като смело действие".

Следователят нарече Лок "героичен млад човек и добави: "Той е умрял, вършейки нещо, в което явно е бил страстно убеден".

Патологът, помагал в следствието, каза, че причина за смъртта на Райън Лок е една единствена огнестрелна рана в главата.

"За Бога, върни се жив"

Майката на Лок - Кетрин, сподели, че преди да замине, младежът споменал колко лоша е ситуацията в Сирия, но "това не беше нещо, което той постоянно да коментира".

Той станал потаен и според г-жа Лок имало признаци, които да я разтревожат, но тя напразно го разпитвала какво става.

По-късно Райън разкрил, че е на път за Сирия, за да влезе в СЗН като готвач и се надявал да се подготвя за медик. Г-жа Лок, по думите й, била "абсолютно паникьосана".

Тя обаче се постарала да не реагира негативно, да не би да наруши отношенията със сина си. Казала му: "Гордея с теб, но - за Бога, прибери се жив и здрав".