Белгийски политик се самоуби заради расистка карикатура

stat
11:17  |  9 октомври 2017 | По света / Редактор Десислава Димитрова /  
Дилан Вандерсникт публикува скандалната карикатура-колаж в социалната мрежа Дилан Вандерсникт публикува скандалната карикатура-колаж в социалната мрежа
Сн.: Официална фейсбук страница

Млад белгийски политик се самоуби, след като предизвика скандал с расистка карикатура-колаж със снимка на реална жена.
24-годишният Дилан Вандерсникт - бивш заместник-председател на младежката организация на най-голямата белгийска партия Нов фламандски алианс (НФА, националисти), е намерен мъртъв и по всичко личи, че е сложил сам край на живота си. Това съобщават местни медии, като отбелязват, че младежът е бил част от партийната организация в продължение на осем години, предаде БТА.

През май Вандерсникт поместил във Фейсбук карикатура, на която рисуван арабски шейх е в сексуална поза с русокосо момиче, чието лице е взето от реална снимка. Карикатурата съдържа надписа "Бежанци, добре дошли. Културното обогатяване е сигурно".

Жалба срещу карикатурата подала студентка от Белгийската работническа партия (крайна левица), която се разпознала на колажа. Тя обяснила, че действията срещу нея са предизвикани от участието й в протест срещу политиката на държавния секретар по убежището и миграцията Тео Франкен (НФА).
Студентката се е жалвала в полицията, ръководството на университета и  кварталния специалист срещу радикализацията.

От НФА се разграничили от Вандерсникт, а той съобщил, че се е извинил. В следващите месеци напуснал поста си в НФА и се е присъединил към малко известно фламандско националистическо движение.

Последно в По света


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.