САЩ на практика сложиха край на продължилата четири месеца забрана пътниците да пренасят лаптопи в салоните на самолети, пристигащи от Близкия изток и Северна Африка.

Летище "Крал Халид" в столицата на Саудитска Арабия, Рияд, бе последното от 10 авиовъзела, за които забраната бе вдигната.

Забраната вече бе вдигната за деветте засегнати авиокомпании - Емирейтс (Emirates), Етихад еъруейз (Etihad Airways), Търкиш еърлайнс (Turkish Airlines), Катар еъруейз (Qatar Airways), Сауди Арабиън еърлайнс (Saudi Arabian Airlines), Джорданиан (Royal Jordanian Airlines), Кувейт еърлайнс (Kuwait Airways), Иджип еър (EgyptAir) и Роял еър Марок (Royal Air Maroc), които са единствените, изпълняващи преки полети за САЩ от региона.

Забраната за граждани на шест страни с мюсюлманско мнозинство - Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен, остава в сила, макар да бе ограничена след няколко съдебни процеса.

Великобритания е съобщила на турските власти, че ще вдигне забраната за носене на електронни устройства в салоните на самолетите, пътуващи от Турция. Това предадоха Ройтерс и БТА, позовавайки се на Анадолската агенция.

Дипломатически източници са посочили пред турската държавна агенция, че британският държавен министър за Европа Алън Дънкан и британският външен министър Борис Джонсън са се обадили по телефона на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, за да му кажат, че забраната ще бъде вдигната.

През март американските и британските власти наложиха забраната за внасяне на електронни устройства по-големи от смартфони в салоните на самолети на няколко авиокомпании, пътуващи за САЩ от летища в редица страни, сред които Турция, страни от Близкия изток и Северна Африка.