Присъствието на самолетите има за цел да засили операциите на Саудитска Арабия срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" в Сирия, съобщи високопоставен представител от саудитското министерство на отбраната, цитиран от Франс прес и БТА.

Саудитският бригаден генерал Ахмед ал Асири каза за телевизионния канал "Ал Арабия", че самолетите на страната му са в базата в Инджирлик заедно с екипажите си, за да изпълняват въздушни мисии срещу ИД паралелно със самолетите от саудитските бази.

Генералът обясни, че разполагането е в резултат на решение на международната антиджихадистка коалиция, взето в четвъртък в Брюксел. Той подчерта също, че разполагането на саудитските самолети в Инджирлик е в рамките на операцията на водената от САЩ международна коалиция, а не двустранно действие между Риад и Анкара.

Саудитският военен отново заяви, че страната му е готова да изпрати сухопътни сили в Сирия в рамките на операцията на международната коалиция.

Саудитска Арабия и Турция, които през последните месеци станаха близки съюзници, смятат, че свалянето на президента Башар Асад от власт е главно условие за намиране на решение в Сирия, където войната отне живота на над 260 хиляди души за пет години и прокуди милиони в изгнание.

Давутоглу потвърди за ударите срещу сирийските кюрди

Турският премиер Ахмет Давутоглу потвърди, че турски сили са нанесли удари по обекти на кюрдските Силите за защита на народа (YPG) в Северна Сирия и настоя те да се изтеглят от наскоро превзетия от тях район, предаде Ройтерс.

"Ще предприемем ответни действия срещу всеки техен ход", каза Давутоглу пред репортери в коментари, излъчени на живо по държавната телевизия ТРТ "Хабер".

"Кюрдската милиция трябва незабавно да се изтегли от Азаз и околностите му и да не ги доближава повече", допълни премиерът.

Вашингтон призова Турция да не нанася удари в Сирия

САЩ призоваха Турция да прекрати артилерийския обстрел срещу въоръжените сили на сирийските кюрди и тези на сирийския режим в Северна Сирия, предаде Франс прес.

"Настояхме пред сирийските кюрди и други сили, свързани с кюрдската Партия "Демократичен съюз" (ПДС), да не се възползват от безпорядъка, за да завземат нови територии.

Получихме информация за артилерийски обстрел от турската страна на границата и призовахме Турция да прекрати стрелбата", заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.