Това е отговор на Анкара в кризата, която се разрази, след като холандските власти изгониха турската министърка на семейството и социалните политики Фатма Бетюл Кая Саян.

Преди това те не разрешиха на външния министър Мевлют Чавушоглу да проведе митинг с турските избиратели за референдума на 16 април.

Сред санкциите, които Анкара предвижда да въведе срещу Холандия, се посочва на първо място анулиране на сътрудничеството в разузнавателната дейност. Телевизия НТВ припомни, че между двете страни има много сериозно сътрудничество в тази сфера, но то временно ще се преустанови.

Турция ще забрани на холандски военни самолети да ползват нейното въздушно пространство, ще преустанови действието на холандските ракетни установки "Пейтриът" край Адана и ще поиска холандските военни да се завърнат в страната си.

Замразяват консулските отношения

През 2013 г. холандският премиер Марк Рюте бе посетил ракетните установки "Пейтриът" в Турция. Очаква се да бъдат забранени и посещенията на холандски военни в базата Инджирлик.

Анкара призова холандският посланик да не се връща засега в Турция. Консулските служби на Холандия в Турция са затворени за неопределен срок.

Анкара обаче няма да прилага икономически санкции спрямо Холандия, заяви министърът на икономиката Нихат Зейбекчи.

Стокообменът между двете страни възлиза на 6,1 милиарда долара, като преимущество има вносът - 3,9 млрд. долара, холандските инвестиции в Турция са около 21 млрд. долара срещу 9 млрд. долара турски инвестиции в Холандия.

Близки до управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) считат, че забраната на холандските власти да пуснат турските министри и разразилата се криза ще имат положителен ефект за ПСР.

В същото време турски анализатори коментират, че след изборите в Холандия на 15 март може да се очаква нормализиране в отношенията между двете страни.

Без извинения

По-рано холандският премиер Марк Рюте отказа да поднесе извинения на Турция от името на правителството за това, че властите експулсираха вчера турска министърка.

В същото време той изрази надежда, че дипломатическата криза между двете страни ще отслабне, предаде Франс прес.

"Изобщо не може да става въпрос да бъдат поднесени извинения, (турците) би трябвало да направят това за онова, което сториха вчера", каза Рюте пред АФП по време на предизборна агитация в Хага.

Той нарече искането на Турция "безумно" и подчерта, че не е възможно то да бъде изпълнено.

Холандският премиер определи като неприемливи думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който обвини правителството му, че е нацистко.

"Тази страна, както подчерта вчера кметът на Ротердам, е била бомбардирана през Втората световна война от нацистите", припомни Рюте.

"Бъдете внимателни в Турция"

От друга страна днес Холандия предупреди своите граждани в Турция да бъдат предпазливи.

Това предаде Франс прес, цитирайки следното изявление на външното министерство в Хага:

От 11 март 2017 г. има дипломатическо напрежение между Турция и Холандия. Бъдете внимателни на територията на цяла Турция и избягвайте събрания и оживени места“.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За забраната в Германия на митинги за референдума в Турция