Изтребители от военновъздушните сили на НАТО от литовската авиобаза Зокняй и естонската Емари от 20 до 26 юли са вдигани във въздуха седем пъти за ескортиране на руски военни самолети, съобщи министерството на отбраната на Литва в ежеседмичния си обзор на ситуацията в балтийското небе, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Девет руски самолета са извършили полети в международното въздушно пространство над Балтийско море без предварително съгласувани полетни планове, с изключени транспондери и без радиовръзка със земята.

На 20 юли това е бил военнотранспортен самолет Ил-18, на 24 юли - четири фронтови бомбардировача Су-34 и четири изтребителя МиГ-31.

На 21 юли самолети на НАТО са съпровождали самолет за радиоелектронно разузнаване Ил-20, който е летял по предварително съгласуван полетен план и с радиовръзка със земята, но с изключен транспондер.

На 25 юли е бил съпроводен поддържащ връзка със земята военнотраспортен самолет Ту-134, който обаче летял без предварително съгласуван план и с изключен транспондер.

За периода 20-26 юли изтребители на НАТО също така са ескортирали девет военнотранспортни самолета, летящи по предварително съгласуван план, с поддържане на връзка със земята и с включен транспондер.

Не е установено нарушение на въздушните граници на Литва. Опознаването и съпровождането на въздушни цели са рутинни процедури.

Руското министерство на отбраната многократно е заявявало, че всички полети на руски военни самолети се извършват над неутрални води в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство.