Той отбеляза, че поддръжката на системите ще се осъществява в Румъния, но все още не е определена компанията, която ще се занимава с това, съобщи информационният сайт Зиаре.

Румъния договори със Съединените щати покупка на системи за противовъздушна отбрана Пейтриът на обща стойност 3,9 милиарда долара. Фифор посочи също, че Букурещ преговаря с Вашингтон за покупката на още 36 изтребителя F-16.

Военният министър отбеляза, че те ще бъдат купени директно от Съединените щати, а не от Португалия, от която Румъния купи първите си изтребителя F-16. Михай Фифор уточни, че тези преговори са в начален етап. Министърът добави, че се водят преговори и с компанията Дженеръл Дайнамикс за покупката на първите 10 бронетранспортьора Пираня.

Министерството на отбраната на Румъния планира да осъществи тази година осем големи програми за въоръжаване на армията на обща стойност 9,3 милиарда евро, отделяйки 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана, както предвиждат поетите в рамките на НАТО ангажименти.

Преди дни у нас стана ясно, че Временната парламентарна комисия ще предложи на Министерството на отбраната да не бъде рестартиран от самото начало проектът за нов тип многоцелеви изтребител.

Премиерът Бойко Борисов изрази съмнение, че избраният от служебния кабинет шведски изтребител "Грипен" е най-добър за армията ни.

България също получи оферта за F-16, но от Португалия, която беше декласирана.

Освен това лидерът на ГЕРБ за пореден път подчерта, че покупката на нови бойни самолети не е първостепенна задача за държавата, тъй като по-належаща била модернизацията на сухопътните сили, както и да се намерят пари за учителите, пенсионерите и други нуждаещи се.