Двата изтребителя "Тайфун" на кралските военновъздушни сили на Великобритания са излетели по тревога заради руски самолети, преминали в близост до въздушното пространство на страната, гласи изявление на Министерството на отбраната, съобщава в "Дейли експрес", цитирано от Агенция "Фокус".

"Двата "Тайфуна" бяха вдигнати по тревога от база Лосимут тази сутрин…в отговор на два руски самолета, навлизащи във въздушното пространство на Обединеното кралство", гласи изявлението на ведомството.

Говорител на министерството обясни, че руските военни самолети не са навлезли в същинското въздушно пространство на Великобритания, но са прелетели в "зона на интерес" много близо до него.

Два китайски изтребителя са прихванали американски разузнавателен самолет над Южнокитайско море в сряда, като един от тях се е приближил на 180 метра от американския летателен апарат, предаде Ройтерс.

Според анонимни източници от правителството на САЩ по първоначални данни разузнавателният самолет П-3 "Орион" е бил на 240 км. югоизточно от Хонг Конг в международно въздушно пространство, когато китайските самолети извършват небезопасното прихващане.

Един от тях е летял пред американския самолет, ограничаващ пространството му за маневри.

От Пентагона потвърдиха прихващането. "Ще продължим да преглеждаме детайлите около инцидента и ще демонстрираме загрижеността си през съответните канали до китайското правителство", съобщи прессекретарят на американското министерство Гари Рос.