Това съобщава британският многотиражен "Дейли мейл", подемайки съобщения от последните 2-3 седмици.

Самолетите, единият от които е WC-135 Constant Phoenix и може да събира образци от атмосферния въздух, търсят - пак според "Дейли мейл" - дали има "облаци" над Северна Европа и Баренцово море.

Йод-131

Всекидневникът лесно стига и до съмнения по посока Русия, но същевременно споменава вида предполагаемо радиоактивно замърсяване - с йод-131.

Именно то обаче е известно и коментирано вече близо месец, и в него не са открити причини за тревоги и подозрения.

Във втората седмица на януари повишени концентрации на въпросния изотоп са открити в най-северната част на континента, по-специално в Норвегия.

Техният източник действително не е открит, най-малкото до края на януари, уточнява френският Институт по радиационна защита и ядрена сигурност, (IRSN) който разполага и с мрежа за наблюдение (OPERA).

В негово съобщение от 13 февруари се казва, че малки количества йод-131, изотоп с изкуствен произход, са открити неотдавна в приземния атмосферен слой в Европа.

Без безпокойство за здравето

Предварителните съобщения сочат, че изотопът е засечен първо във втората седмица на януари в Северна Норвегия. Йод-131 е откриван също във Финландия, Полша, Чехия, Германия, Франция и Испания до края на януари.

На две особености обръщат внимание френските експерти:
  • Йод-131 е радиоизотоп с кратък период на полуразпад (8,04 дни). Самият факт, че е открит, говори, че е бил изпуснат скоро от някъде.
  • Съобщава се предимно за миниатюрни частици от изотопа, а не за негово разпръсване в газообразно състояние.
Информацията е споделена в неофициална европейска мрежа, наричана Обръча на петимава (Ring of Five); тя включва организации, които професионално следят промените в радиационния фон в Европа.

Същевременно тази информация е публична и свободно достъпна в интернет.

IRSN, който е отговорен да следи атмосферата над Франция и съответно да информира французите, изрично казва, че равнищата на йод-131 там "не предизвикват безпокойства от гледна точка на човешкото здраве".

Откъси от информацията за леко повишените в част от Европа равнища йод-131 се появиха и в някои сайтове у нас - с уточнението, че няма данни за разпространение на радиоактивния изотоп над България.

Няма данни за пренос на йод-131 у нас

Няма данни за пренос на йод-131 на територията на България, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ), предаде днес следобед БТА.

Повод е "появилата се информация за регистрирано наличие през януари на радиоактивния изотоп йод-131 във въздуха в някои страни от Северозападна Европа".

По информация на Националния център по радиобиология и радиационна защита измереното съдържание на йод-131 в тези държави е в незначителни количества и не представлява риск за човешкото здраве.

Води се разследване за изясняване на източника на радиацията там, допълва БТА.

Измереното ниво на радиоактивния изотоп е около 0.31 х Bq/m3 (микро Бекерела на кубичен метър), което е 1000 пъти по-малко от регистрираното във Фукушима, Япония по време на аварията през 2011 г.

Агенцията за ядрено регулиране прави постоянни измервания на радиационните нива и не са отчетени наднормени стойности.