Вчера президентът обяви, че в последната година български изтребители са летели извънредно толкова пъти, колкото за 20 г., заради руски самолети, които летеят в неутрално пространство над Черно море в близост до България.
Росен Плевнелиев уточни, че не става дума само за транспортни, а и за разузнавателни полети

Военният министър Ангел Найденов призна, че всеки полет намалява разполагаемия ресурс на двигателите и агрегатите на българските изтребители, които били вдигани по искане на НАТО.
В отговор на въпрос той каза, че му е трудно да гадае дали това е целта на руските полети.

По този повод ексминистърът от правителството на ГЕРБ Аню Ангелов коментира във Фейсбук:

"Безусловно увеличаването на разузнавателните полети на Русия е силно обезпокоително. От една страна се изразходва увеличен ресурс от полетни часове на МиГ-29 и, естествено, се намалява разполагаемият ресурс за подготовка и приучване на летците, които не са подготвени да носят бойно дежурство".

По думите на Ангелов по този начин се съкращава и без това малкият междуремонтен ресурс от време за работа на двигателите и на другите елементи от авиониката.
Освен това, според него, не трябва да се забравя, че ремонтът и доставката на резервни части изцяло зависят от "добрата" воля на Русия.

От друга страна, от военната практика е известно, че рязкото увеличаване на разузнавателни полети могат да се разглеждат и като предвестник на други, далеч по-опасни за страната ни действия, допълва той.

Ангелов подчертава, че България не трябва да чака САЩ или НАТО да поискат разполагането на сили на НАТО на наша територия като предпазна възпираща мярка.

"България, по примера на Полша и Румъния, би следвало да инициира консултации в Североатлантическия съвет по член 4 на Вашингтонския договор за разполагане на Ф-16 на летище Граф Игнатиево за усилване на възможностите за охрана на въздушното пространство. Може да се поиска и по-пълно съвместно използване от САЩ и българските въоръжени сили на съоръжението в Ново село, както и използване на българско пристанище от Подвижната военноморска група на НАТО", пише още бившият министър.

Не ми е докладвано нарушение на българското въздушно пространство, коментира премиерът Пламен Орешарски.

"Това са хипотези и не знам какво би могло да иска командването на руските военновъздушни сили", заяви той.

САЩ искат да увеличат броя на войските и самолетите, разположени в авиобаза в Източна Румъния на брега на Черно море, съобщи междувременно АП. Американците са предложили повишаване броя на военните си в базата „Михаил Когълничану“ от 600 на 1000, както и броя на въздухоплавателните средства „за конкретни мисии“. Базата е само на няколкостотин километра от Крим.

АНКЕТА: Да реагира ли България на руските разузнавателни полети?