Това заяви днес министерството на отбраната на Русия, цитирано от Ройтерс и БТА.

Всички полети на руски самолети са в съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство, посочи в комюнике ведомството.

"Военновъздушните сили на САЩ имат два варианта: или да не летят близо до нашите граници, или да си включват транспондера, за да могат да бъдат разпознати", допълни министерството.

Вчера Пентагонът съобщи, че разузнавателният самолет на военновъздушните сили на САЩ Ар Си-135 е летял по рутинен маршрут в международно въздушно пространство, когато бил прехванат от руски изтребител Сухой (Су)-27 по небезопасен и непрофесионален начин.

По информация на Си Ен Ен руската машина се доближила на около 30 метра и извършила така наречената фигура от висшия пилотаж "бъчва" над американски разузнавателен самолет.

Фигурата от висшия пилотаж, която е изпълнил руският изтребител Су-27 край американски разузнавателен самолет над Балтийско море, не представлява опасна маневра, заяви началникът на комисията за отбрана в Държавната дума и бивш командващ на Черноморския флот на Русия адмирал Владимир Комоедов.

„Това не е имитация на атака, така че всичко е наред. Маневрата не е опасна“, е заявил адмиралът, като е изразил мнението, че САЩ сами провокират руските военни, като доближават самолетите или корабите си към границите на Русия.

На 14 април при подобен инцидент Русия пак отхвърли твърденията, че нейни изтребители са били в опасна близост до американския боен кораб "Доналд Кук" в Балтийско море, симулирайки атака.

Руските бомбардировачи "Су-24", прелетели близо до американски ескадрен миноносец в Балтийско море, са спазили всички правила за безопасност, заяви тогава говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков,