Полковник Стив Уорън, говорител в Багдад на водената от САЩ коалиция, заяви на пресконференция в министерството на отбраната във Вашингтон, че бойните самолети са се приближили на мили в събота - деня, в който американски и руски военни преговаряха по проблеми на сигурността, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Екипажите на самолетите и на двете страни са действали професионално, добави той.

Случаят откроява необходимостта САЩ и Русия - бивши противници от годините на Студената война, които сега водят паралелни военновъздушни кампании в Сирия - да приемат правила за сигурността, отбелязва Ройтерс.

Руското министерство на отбраната съобщи днес, че утре, на 14 октомври, руски и американски военни ще разговарят по видеоконферентна връзка за сигурността на полетите над Сирия, предаде Ройтерс, като цитира руската агенция Интерфакс.

Водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава съобщи, че вчера са били нанесени 11 въздушни удара срещу мишени в Ирак и 3 - в Сирия, съобщи Ройтерс.

Полковник Уорън каза на пресконференцията в Пентагона, че сега има подходящи условия иракската армия да предприеме решително настъпление, за да си върне контрола над град Рамади - административния център на провинция Анбар, който бе превзет от Ислямска държава през май.

Уорън добави, че САЩ са засилили въздушните удари в района на Рамади през последните 10 дни и че иракските войски напредват по суша, предаде Асошиейтед прес.