Това установиха инженерите от "Авиоотряд 28", след като вчера извършиха необходимите проверки и тестове на самолета, съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта.

Заключението на експертите е, че най-вероятно повредата е станала във въздуха в момента на прибиране на колесника.

От "Авиоотряд 28" вече са информирали швейцарската компания и завода производител, която има договор за поддръжка и обслужване на самолета. Предстои правителственият „Фалкон“ да бъде ремонтиран и след извършването на всички необходими тестове да бъде пуснат в експлоатация.

Министърът на транспорта Ивайло Московски ще запознае премиера със състоянието на самолета, както и ще бъде направена техническа и финансова оценка за използването му при изпълнение на държавни задачи.

В неделя самолетът с Бойко Борисов на борда не успя да кацне в Пловдив, защото трите колесника не се затвориха след излитането. Борисов беше във Варна на среща с младежката организация на ГЕРБ. След това той трябваше да присъства на откриването на новата спортна зала "Колодрума" в Пловдив.

Наложи се машината да кръжи над морето, за да изразходва горивото и се върна обратно на варненското летище.

Това беше поредният инцидент с този самолет. През февруари "Фалкон"-ът също кацна принудително. Той кръжа около час и половина над София заради проблем с единия колесник. При излитането на машината към Брюксел той не се затвори и затова се наложи машината да кацне аварийно.