100 български граждани са останали без транспорт до София. Българското консулство във Франкфурт съдейства на наши сънародници с отменен полет, съобщиха от Министерство на външните работи. 

След телефонен разговор на българския консул във Франкфурт Стефан Димитров, българските граждани са били транспортирани от летището и настанени в хотели в радиус от около 40 км. По информация на българската мисия разходите за нощувка са били поети от авиокомпанията. От консулството информират още, че след разговори с авиокомпанията е установено, че групово решение за прерутиране не може да бъде очаквано.

Въпреки това днес пътниците ще бъдат превозени от хотелите до летище Франкфурт на Майн в 13:30 ч. местно време.

Очаква се самолет на авиокомпанията Wizzair да качи една част от тях в 15:40 ч. на полет до София. Пътниците, които не успеят да бъдат превозени с полета на Wizzair ще могат да потърсят вариант за прибиране в България чрез директен полет на Lufthansa по-късно през днешния ден, или с друг полет с междинно кацане. Консулството на България във Франкфурт е в постоянна връзка с българските граждани, като информира, че част от тях вече са намерили алтернативен начин за транспорт до София. Всички клиенти на авиокомпании приемат общите условия на тези компании със закупуването на своя билет. Искове за нанесени материални и нематериални щети се подават лично от всеки гражданин към авиокомпанията.

Гражданите могат да се информират за своите права на следния електронен адрес: https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/index_bg.htmе Българското консулство остава в постоянна връзка с българските граждани. За съдействие гражданите могат да се обръщат към дежурните телефони на консулството във Франкфурт: ++49 69 509 278 13 10.