Самолетът е бил с 227 пътници от 14 държави и 12-членен екипаж. На борда не е имало българи.

Виетнамските военноморски сили съобщиха, че пътническият Боинг 777-200 на компанията "Малайзия Еърлайнз", който изчезна от екраните на радарите по време на полет от Куала Лумпур за Пекин, е паднал в Южнокитайско море, в териториалните води на Виетнам, на 250 км от остров Тхо-Чу, предадоха световните агенции.

Виетнамските власти са изпратили към мястото на произшествието пет спасителни кораба. Китай е изпратил 2 кораба. Издирването продължава, но все още не са открити отломките на самолета.

Един самолет, два хеликоптера и четири кораба са задействани от страна на Малайзия в спасителните усилия. Филипините също са изпратили три военни кораба и самолет.

Транспортният министър на Малайзия заяви, че няма информация, сочеща, че самолетът се е разбил, и призова да не се спекулира. „Правим всичко по силите си да установим местоположението на самолета”, каза Хушамудин Нюсеин поред репортери в Куала Лумпур.

Вижте снимки >>>

Островите Тхо- Чу и Фу Куок са разположени югозападно от южен Виетнам.

Радарната връзка с изчезналия малайзийски самолет е била загубена над Виетнам в ранните часове на днешния ден, съобщи китайската държавна информационна агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс. Летателният апарат, изпълняващ полет от малайзийската столица Куала Лумпур до китайската Пекин, не е влизал във въздушното пространство на Китай, нито е установявал контакт с китайските диспечери, посочи Синхуа.
 
"Малайзия Еърлайнз" има малко злополуки през своята история. Неин двумоторен самолет се разби при кацане на индонезийския остров Борнео през октомври - инцидент, при който загинаха вторият пилот и един пътник. При катастрофата на самолет на компанията над Южна Малайзия през 1977 г. загинаха всички 100 души на борда, 93 пасажери и 7-членният екипаж.

Самолетите "Боинг 777" летят от 1995 г., припомня Ройтерс. Летателните апарати от този модел имаха изрядна история до юли миналата година, когато трима пътници загинаха при приземяване на южнокорейски самолет в Сан Франциско.