Самолетът на малайзийските авиолинии изчезна по време на полет между Куала Лумпур и Пекин в събота в ранните часове.

Вече над 48 часа след катастрофата не са открити останки от самолета в морето.

"Фактът, че не сме открили останки, подсказва, че той се е разпаднал на височина над 10 хиляди метра", казал служител, участващ в разследването, цитиран от Ройтерс и БТА.

Вижте снимки>>

Ако самолетът беше паднал цял от такава височина, разбивайки се от досега с водата, трябваше да има достатъчно количество отломки, допълнил източникът.

Той направил изявлението малко след като виетнамските власти съобщиха, че военен самолет е забелязал предмет в морето, за което се предполагало, че може да е една от вратите.

Източникът на агенцията посочил, че най-близък паралел може да се направи с експлозиите на самолета на Еър Индия през 1985 г. и на Панамерика над Локърби през 1988 г.
И двете машини са летели на височина 10 хиляди метра, когато на борда им са се взривили бомби.

Самолетът на Еър Индия беше взривен от сикхски екстремисти като отмъщение за кървавото нападение през 1984 г. срещу Златния храм в Амритсар.
Атентатът над шотландското село Локърби беше дело на либийските тайни служби от времето на Муамар Кадафи.

Интерпол съобщи вчера, че най-малко двама от пътниците на изчезналия малайзийски самолет са били с откраднати паспорти, фигуриращи в базата данни на международната полиция.

Американски и европейски служители от сигурността казват обаче, че няма доказателства за терористичен акт и че може да има и друго обяснение за използването на откраднатите паспорти.

САЩ съобщиха, че не са изпращали агенти на ФБР в Куала Лумпур за подпомагане на разследването, тъй като не са получавали искане за това от властите в Малайзия.

Част от роднините на изчезналите пътници на лайнера са настанени в хотел "Лидо" в Пекин, в очакване на новини.

Обяснихме на членовете на семействата, че след повече от трийсет часа без никакъв контакт със самолета, смятаме, че близките трябва да се подготвят за най-лошото,
каза директорът на авикомпанията "Малайзия Еърлайнз" Хю Дънлийви.