Самолетът извърши аварийно кацане на лондонското летище Стенстед, а тревогата се оказа фалшива, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Латвийският самолет летял над Ламанша в посока Лондон. Отсъствието на радиоконтакт с екипажа му предизвика тревога във Великобритания в условията на високо ниво на терористична опасност.

"Скай нюз" дори писа, че вероятно британските власти се опасяват от повторение на атентатите от 11 септември 2001 г., но в Лондон.

Два британски изтребителя "Тайфун" бяха вдигнати под тревога, за да прихванат самолета и да го съпроводят до най-близкото летище.

"Скай нюз" съобщава, че британските военни летци са се свързали по радиото с пилотите на латвийския самолет и са ги заплашили, че ще го свалят в случай на неизпълнение на техните команди.

Така Ан-26 извърши аварийно кацане на летище "Стенстед". На борда му се качиха полицейски екипи, които направиха оглед и разпитаха екипажа. Не бе открито нищо подозрително.

Пилотите обясниха, че са имали срив във връзката когато са навлезли в британското въздушно пространство.

Британските власти им разрешиха да продължат полета си към крайната цел - Бирмингам. Самолетът е собственост на латвийската авиокомпания "Рафавиа" /"Rafavia"/.

Първоначално медиите съобщиха, че става дума за руски самолет, но после уточниха, че самолетът е само руско производство.