Причината за катастрофата с частния турски самолет, разбил се в югозападен Иран, може да е възпламеняване на двигателя, предаде иранската агенция ИНСА, като цитира говорителя на иранското Управление за извънредните ситуации Моджтаб Халиди, предаде ТАСС.

Той допълни, че машината се е ударила после в планински склон и се е подпалила, предаде Асошиейтед прес прес.

Така се потвърждава версията на очевидци, които казаха, че са видели как от един от двигателите на машината излизат пламъци, още докато тя е летяла, предаде ТАСС.

Самолетът е паднал близо до град Шахр-е Корд, на около 400 километра южно от Техеран. На мястото има спасителни и издирвателни екипи. Самолетът е "Бомбардие Чалънджър 600".

Според говорител на Организацията за гражданска авиация на Иран Реза Джафаризадех в самолета е имало 11 души, предадоха световните агенции. Осем души са били пътници, а трима са били членове на екипажа. Според турския Червен полумесец всички в самолета са загинали, предаде Ройтерс.

Ръководителят на турския Червен кръст Керем Кънък каза, че най-малко един от пътниците в самолета е член на турската бизнесфамилия Башаран. По-рано бе съобщено, че самолетът е на компанията Башаран Холдинг, предаде Ройтерс. Турски медии казват, че в самолета е била 28-годишната Мина Башаран, дъщеря на Хюсеин Башаран, глава на бизнеклана Башаран. Тя заедно със седем приятелки се прибирала от моминското си парти в Дубай. Мина трябвало да се омъжи следващия месец. Мина била член на борда на управителите на Башаран Холдинг и трябвало един ден да наследи семейния бизнес. Три дни преди трагедията тя качила снимки в Инстаграм от моминското си парти, както и други кадри от Дубай, на които се виждал и злощастният самолет. В социалните мрежи били качени и клипове, на които се виждало как Мина и нейните приятели купонясват на концерт на британската певица Рита Ора в дубайски нощен клуб. Засега официално не е съобщено кой е бил в катастрофиралия самолет, а иранската агенция ИРНА каза само, че всички пътници в него са били млади жени, предаде АП. Частният самолет е излетял от град Шарджа в Обединените арабски емирства и е трябвало да кацне в Истанбул.