Срещата се налага, след като за една седмица станаха три големи катастрофи с пътнически самолети, взели много жертви - самолета на "Малейжа еърлайнс" в Източна Украйна, самолет в Тайван и алжирския самолет вчера в Мали.

ИКАО - агенция на ООН - ще бъде домакин на срещата. Сред другите организации са Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА), представляваща авиокомпаниите, Организацията за гражданско аеронавигационно обслужване (CANSO) и Международният съвет на летищата (ACI).

Самолетът на "Ер Алжери", който се разби вчера със 116 души на борда, е локализиран в района Госи в Северно Мали, близо до границата с Буркина Фасо, съобщи френското президентство, цитирано от Франс прес и БТА.

Машината беше ясно идентифицирана, въпреки че се е разпаднала, посочва Елисейският дворец, уточнявайки, че на мястото е изпратена френска военна част да се погрижи за сигурността на местопроизшествието и да събере първоначална информация.

В самолета са пътували хора от 16 държави, включително 51 френски граждани.

Преди два дни 47 души загинаха, а 11 бяха ранени, след като тайвански самолет с 58 души на борда се разби при аварийно кацане.