Искането на главния прокурор е във връзка с инцидента с екип на Нова телевизия в ромската махала на град Самоков днес.

Екипът на телевизията - репортерката Надя Ганчева, операторът Михаил Кръстев и шофьорът Валентин Иванов, са били изпратени в Самоков, за да вземат интервю от Трайчо Василев, по прякор Пиже. Те обаче са нападнати и бити от него, сина му и още десетки роми. Камерата на екипа е счупена, а по колата са нанесени щети.

Под ръководството на Районната прокуратура в Самоков, незабавно след получаване на сигнала за извършени престъпления срещу собствеността, личността и реда и общественото спокойствие, е започнало разследване за хулиганство, отличаващо се с особена дързост и цинизъм, и унищожаване и повреждане на чуждо имущество, съобщиха от държавното обвинение.

Извършен е оглед на местопроизшествие, разпитват се свидетели-очевидци на престъпленията. Приобщен е към доказателствата по делото видеоматериалът, отразяващ част от престъпните прояви.

От доказателствата по делото се установява, че единият от извършителите на хулиганските действия е Трайчо Василев – кандидат за общински съветник в Самоков. От деня на регистрацията той се ползва с имунитет – срещу него не може да бъде възбудено наказателно преследване без разрешение на ЦИК.

Незабавно е уведомен главният прокурор Сотир Цацаров, който ще внесе мотивирано искане до ЦИК за даване на разрешение Василев да бъде задържан и привлечен като обвиняем за хулиганство.

По-рано, в извънредно изявление заради боя, лидерът на ДПС Лютви Местан бе категоричен, че ако разследващите органи установят, че кандидатът на ДПС е участвал в покушението - пряко или косвено, незабавно трябва да си подаде заявление и да напусне листата на партията. Местан допълни, че ако кандидатът откаже да напусне листата, дори да бъде избран, ДПС няма да го припознае за свой съветник.