Причината е готвеното масово уволнение на 150 от общо 180 заети, съобщи БНР.

От началото на годината фабриката в Костенец на практика не работи, след авария на основната машина за производство. Въпреки че от 9 месеца няма производство, работниците са получавали заплатите си, но резервите на предприятието са изчерпани, след като застрахователната компания не е изплатила щетата.

Бюрото по труда е предложило работни места, но хората искат да работят тук, в Костенец.

Сега хората са объркани и не се знае какво ще се прави от тук насетне. Въобще ще има ли управа на тези машини, ще се пусне ли това предприятие, ще се върнат ли работниците, попита жена, работила 34 г. в завода.

На 28 юли изпълнителният директор е открил процедура по съкращаване, уведомени са синдикалните организации в дружеството – КНСБ и КТ "Подкрепа".

Протестиращите твърдят, че останалите работници, нечленуващи в профсъюзи, не са били представени на Общо събрание в предприятието, с което грубо са нарушени техните права.

Директорът на Хартиената фабрика в Костенец Иван Павлов заяви, че още преди да започне процедурата направили среща с всички работници, на които обяснили, че са принудени да предприемат тези мерки в резултат на факта, че 9 месеца предприятието няма производство, не произвежда нищо, съответно няма откъде да има приходи, с които да посрещне своите разходи.

Процедурата по ликвидация на щетата се проточи повече, отколкото очаквахме и изпаднахме в тази позиция. Ние сме ги информирали за това. Освен това след началото на процедурата всяка седмица бяха провеждани срещи с всички работници и служители в присъствие на представители от Общината, Агенцията по заетостта, НОИ, на двете синдикални централи, на която се водеше разяснителна кампания за това какви са следващите стъпки и с какво ние бихме могли да облекчим този неприятен процес. Искаме да възобновим производството колкото може по-скоро, каза Павлов.

Той уточни, че в споразумението, което са подписали със синдикатите, има текст, че при възстановяване на производството приоритетно ще поканят на работа бившите си работници и служители.

За да може да запазим предприятието живо, оставяме един минимален брой работници, каза директорът .