"Много съжалявам. Допуснах грешка. Няма да се повтори", заяви 74-годишният монарх, след като бе изписан от болница в Мадрид, където претърпя операция за смяна на тазобедрена става, счупена при падане по време на сафарито.

Хуан Карлос бе подложен на остри критики в Испания заради пътуване в Ботсвана миналата седмица, за което се разбра, след като се наложи да бъде хоспитализиран след инцидента, съобщи БТА.
В. "Ел Мундо", който обикновено застъпва монархически позиции, писа, че кралят ловувал четири дена, преди да се спъне и падне в ловната хижа, където бил отседнал.

Испанските вестници бяха пълни с разкази как луксозните сафарита в Ботсвана струват повече, отколкото испанците печелят за година. Според "Ел Паис" цената с уреден ловен трофей - убит слон, струва обикновено 44 000 евро (57 000 долара) - около два пъти повече от средната годишна заплата в страната, пише АП.
Регионалният социалистически лидер в Мадрид Томас Гомес заяви, че е дошло времето държавният глава да избира между публичните си отговорности и абдикацията, която ще му позволи да се наслаждава на по-различен стил на живот.

Лекарите в болницата "Сан Хосе" съобщиха, че монархът вече ходи с патерици и се възстановява добре от операцията, но няма да може да поеме задълженията си поне още месец. 44-годишният принц Фелипе ще го замества.