Днешното заседание на Общинския съвет в град Съединение беше открито с церемониал по вдигане на знамената - националното и на общината, а след това бяха връчени плакети на хора, които участват с години във възстановката на моменти от историческото събитие, чието начало е в някогашното село Голямо Конаре.

От 19.20 в черквата "Св. Атанасий" беше отслужен молебен. Програмата на честването в града предвижда изнасяне на знамето на голямоконарската чета, възстановка на събитията от 1885 година и слово на кмета Георги Руменов.

Празникът  продължи с народно веселие с участието на оркестър "Пловдив".

В интервю за БТА деканът на Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Пламен Митев припомня събитията отпреди 130 години, като казва, че независимо от драматичните обрати, които са се случвали в историята ни през последните 100-130 години.

"Съединението винаги е заемало подобаващо място като знаково, ярко и обединяващо цялата нация събитие. И това е повече от естествено, защото, подобно на Априлското въстание, Съединението постигна успех благодарение на усилията на всички българи",посочва проф. Митев.

Във Варна тържествата започнаха от паметната плоча на княз Александър Батенберг на сградата на Държавния архив в морската столица, а в Шумен - с полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните.

На самия ден - 6 септември, в Пловдив ще бъде представен проектът за 3D-визуализация на Музея на Съединението. Автор на проекта е 20-годишният студент в Техническия университет в града Симеон Марлоков.

"Аз винаги съм имал страст към историята, т.нар."виртуален музей", изработен от мен с участието на Ванина Божилова и фотограф Ани Петкова. Това е първият такъв музей в България - 3D визуализация. Това не е снимки! Това, което виждате е програма. Може да влезнете по всяко време , след като е качена на сайта на Регионалния Исторически Музей , да я изтеглите, да я сложите на вашия компютър и сякаш отивате да посетите на живо от достъпа на вашия компютър , да посетите и да разгледате музея. Разбира се, не всичко може да бъде пресъздадено напълно, но това не е точната цел. Основната цел е да се върне интереса към историята и да ни напомни от къде сме тръгнали, да възвърне искрата, любовта към родното", разказа студентът.

От 10,00 часа в неделя входът ще е свободен за всички, които искат да посетят Националния военно-исторически музей в София.

Музеят ще покаже двете знамена, под които на 6 септември 1885 г. майор Данаил Николаев повежда подчинените си войски към центъра на Пловдив.