На 10 декември 15 съдии от СГС поискаха оставката на председателя Владимира Янева и заместничките й Богдана Желявска и Петя Крънчева, а след това бяха подкрепени от други 26 техни колеги от Софийския районен съд.

Магистратите бяха подкрепени от 7 посланици на страни от ЕС, които призоваха българските власти да се вслушат в гласа им, защото искат реформа.

Днес 24 съдии от СГС излязоха с позиция, недоволни, че ВСС не е взел адекватна позиция по предишното им писмо, не е отговорил на поставените въпроси, а след изслушването на ръководството на съда само отправи препоръки за подобряване на компютърната сигурност на съда.

"Без да подценяваме значението на защитата на компютърната система за разпределение на делата, отстояваме твърдото си убеждение, че законосъобразното администриране на съдебните дела, доброто администриране на дейността на съда и авторитетът на правосъдието зависят основно от начина, по който се упражняват управленските правомощия от председателя и неговите заместници. Тъкмо затова отправеното искане бе за извършване на задълбочена проверка на управлението на СГС. Проведеното изслушване очевидно не може да се възприеме за такава", пише в писмото.

Според съдиите дори са се засилили съмненията за нарушения, затова ВСС трябва да излезе с ясно решение има ли нарушения при разпределянето на делата за несъстоятелност на КТБ и на дружествата "Домейн Менада" и "Белведере дистрибуция".

Магистратите припомнят, че е останало неясно защо протокол от разпределението на делото за КТБ не е бил пратен навреме, а експерти са опровергали тезата за техническа неизправност.

По делото "Белведере" пък не е станало ясно на какво основание не е било образувано и разпределено на следващия ден от постъпване на исковата молба.

Съдиите питат още защо ВСС не е взел отношение по обяснението на ръководството на съда, че дела в Търговско отделение се разпределят от съдебни помощници, като протоколите са подписвани от ръководител на отделение. Неизяснен останал и въпросът, че в Наказателно отделение на СГС делата са били разпределяни в продължение на повече от година по старата версия на действащата система.

"Госпожи и господа членове на ВСС, отново Ви призоваваме да упражните своите правомощия, като изясните има ли нарушения в посочените по-горе случаи и кои са отговорните за това. Настояваме, въз основа на информацията от извършените до момента проверки и данните от изслушването на председателя на СГС и неговите заместници, да изразите становище за ефективността и компетентността на управлението на съда. Изразяваме готовност да се явим и да бъдем изслушани от Вас при отправяне на покана", се казва още в писмото.

То е изпратено още до Представителството на ЕК в България и до Народното събрание.