От съюза напомнят, че в края на януари в София беше "мисия за установяване на фактите" от Европейската асоциация на съдиите, предаде БТА. В доклада на експертите се посочва, че нереалистичните очаквания за тежки присъди и предположенията и обвиненията на Цветан Цветанов за корупция и липса на компетентност на съдиите, излагат на риск независимостта на съдебната система и сериозно нарушават върховенството на закона.

ССБ работи много активно в защита независимостта на съдебната система и сигнализира за недостатъци в съдебния процес, поставяйки ги на дневен ред пред правителството. Неговите усилия са високо оценени от интервюираните, с изключение на вътрешния министър и правителството често пренебрегва вижданията на съюза. Смятаме, че е в интерес на ССБ, настоящият доклад да бъде публично огласен, заявяват още европейските съдии, откъдето засега се въздържат да сигнализират Съвета на Европа.

В доклада им се посочва още, че критичните мнения за състава на Висшия съдебен съвет и липсата на прозрачност при назначенията са били изразявани и преди в становища на неправителствени организации, Венецианската комисия и ЕС. Ние подкрепяме намеренията на министъра на правосъдието да засили позицията на ВСС, но подчертаваме необходимостта да се подобри качеството и прозрачността на работа му, заявяват магистратите от Европа.

Цветанов от край време критикува съда, че не издава ефективни присъди на престъпници, за което съдиите многократно са протестирали, че е намеса в независимостта на работата им. Неотдавна министърът дори единствен от всички политици подкрепи думите на американския посланик Джеймс Уорлик, че у нас действат две правосъдни системи - за богати и бедни. Тогава Цветанов даде за пример издадената наскоро условна присъда за укрити близо 17 млн. данъци срещу бизнесмена Христо Ковачки.