Магистратите имат предвид мандата на Владимира Янева, за който след проверка специална временна комисия излезе с доклад, наречен "Лоши практики в Софийския градски съд".

До създаването на нарочната комисия се стигна след две други писма на редовите съдии от декември миналата година и изслушване на част от тях във ВСС. Макар да бяха направени констатации за сериозни нарушения, резултат нямаше.

Като се позовават на тези заключения, редовите съдии искат търсене на отговорност от всички лица, прилагали и толерирали установените от съдебните кадровици "лоши практики".

"Само по този начин ще се постигне и превантивен ефект, насочен към недопускането на подобни практики и от други ръководни екипи в органите на съдебната власт. В противен случай, се дава твърде негативен сигнал за безнаказаност и търпимост към произвол както за магистратите, така и за широката общественост", заявиха съдиите.

Според тях организацията на работата в СГС е била под критичното ниво на задоволителност.

Днес правосъдният министър Христо Иванов подкрепи искането на 27-те магистрати.

"Много удобно, цялата проблематика се свежда до една реплика на един чужд посланик (за гнилите ябълки - б.р.). Нека си припомним, че всъщност, ако в СГС се случват промени, които са важни за цялата страна, не само, защото е много важен този съд, защото дава пример за изхода от ситуацията къде е, те се случват заради активността на самите съдии. Те поставят много важни въпроси към ВСС. Надявам се те да получат отговор от Съвета", коментира той.

Иванов подчерта, че има готовност да предприеме, както и в предишни случаи, действия за прилагане на нови дисциплинарни наказания, но и сега ще изчака да види дали Съветът ще има своята реакция. Тогава щял да се задейства.

Докато текоха проверките в СГС, Владимира Янева подаде оставка заради разработката "Червеи" и бе избран изпълняващ длъжността председател - върховният съдия Владимир Йорданов.

След няколкократни призива на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов почти целият екип на Янева подаде оставки.

Единствената, която не го направи - Петя Крънчева, е обект на дисциплинарна процедура заради констатации във въпросния доклад. Още преди него, но пак заради проблеми в управлението на съда, с такива производства се сдобиха самата Янева и другата ѝ вече бивша заместничка Богдана Желявска.

Най-сериозни последствия имаше за съдия Румяна Ченалова, която вече е с обвинения за длъжностно престъпление и престъпление по служба. Едва преди дни обаче ВСС изпрати материали срещу нея в прокуратурата.