"Утре (в петък - б.р.) няма да гледаме дела, ще ги отложим и в 10 чакаме онези, които могат да дойдат пред ВСС", каза пред БНР съдия Весислава Иванова от Софийски градски съд след решението на кадровиците в съдебната система.

"Очакваме всички магистрати, които искат да заяват открито своята нетърпимост към дефектната кадрова политика. Не може да се остранява доказан професионалист", добави тя.
По думите на съдия Иванова с решението на ВСС е преляла чашата на търпението на редовите магистрати, които не желаят да бъдат отъждествявани с шепа хора, резилящи съдийската професия. "Това е безпрецедентен акт на политическа саморазправа. Ние сме убедени, че зад това решение не стои легитимно основание", каза още Иванова.

Съдия Калин Калпакчиев от Софийския апелативен съд пък заяви, че в решението се разчита двоен стандарт и проява на крайна безпринципност. "Не е случайно времето, което са избрали от ВСС. Предстои излизането на решителен доклад, тази седмица се провеждат и общите събрания за избор на члнове на нов ВСС. Силите, които искат да запазят статуквото не са малко. Лошото, което виждаме е, че ВСС за пореден път изпълнява очакванията, които изпълнителната власт му възлага", допълни той.

Съдии от Софийския районен съд, Софийския градски съд, Софийския апелативен съд и Върховния касационен съд пък излязоха с позиция. В нея се казва: "Решението ВСС да уволни Мирослава Тодорова е не само поредната проява на дефектната и непредсказуема дейност на този орган, то е еманация на зависимостта на ВСС от конюнктурни интереси и последователна проява на безпринципност и двоен стандарт. То минава всяка граница на търпимост, защото в контекста на добре известните на всички ни обстоятелства, разкрива истинската неспособност на органа на самоуправление на съдебната власт да отстоява независимостта й и да бъде гарант за пълноценното й функциониране". Магистратите изтъкват, че Тодорова е единственият съдия в съдебната система, която е уволнена за три просрочени съдебни акта, съобщи Медиапул.

Младши съдии от цялата страна пък излязоха с отворено писмо до ВСС, в което се казва: "Обръщаме се към вас, за да изразим дълбокото си възмущение от репресията, която се упражнява върху съдия Тодорова. Проблем е, че няма установен ред и процедура за провеждане на дисциплинарните производства. Погазването на всякакви принципи за прозрачност на самата процедура води до репресивно производство, в което на показ излизат само мотивите на дисциплинарния състав, респективно - подронва се авторитетът на самия магистрат, а от тук и на всички съдии".

Младшите магистрати заявяват, че познават Тодорова като символ на истинския съдия с твърд характер, неподдаващ се на каквото и да било влияние. Те изтъкват, че докато им е била преподавател, е продължавала да разглежда и започнатите от нея дела, за да не се налага колегите й от градския съд да ги започват отново.
"Сега осъзнаваме, че отдавайки се на каузата да защитава независимостта на съдиите, тя е станала неудобна за тези, които нямат интерес от независимо и компетентно правосъдие и които не търпят принципна критика. За нас е очевиден стремежът, съдия Тодорова да бъде охулена и злепоставена в очите на обществото, така че хората, които не я познават да не вярват на думите й. Подобно поведение на управляващия съдебната система орган ни кара дълбоко да се замислим дали има бъдеще за нас в тази система", възмущават се още съдиите.

Според тях случващото се може да се обобщи с думите на Джакомо Леопард, творил през 19 век: "Най-мразени са винаги най-добрите и благородните, защото са искрени и наричат нещата с техните имена. Това е непростим грях за човешкия род, който мрази не толкова злосторника или самото зло, колкото този, който го назовава".

Самата Мирослава Тодорова заявява в защитата си пред ВСС, че в продължение на 2 години не е имала собствено работно място и се е налагало да дели компютър с други съдии, докато е разглеждала по около 250 дела годишно.